Help, mijn kind luistert niet!

Bewust Ouderschap

Help, mijn kind luistert niet! 6 verrassende simpele opvoedtips voor meer rust en verbinding

“Heb jij ook het gevoel dat je kind niet luistert, hoe vaak je iets ook herhaalt? Ontdek 6 praktische opvoedtips vanuit bewust ouderschap en ademhaling die zorgen voor meer rust in je gezin.”

“Help! Mijn kind luistert gewoon niet…” Klinkt dit herkenbaar? 

Je zegt het nog eens. En nog eens. Maar je kind lijkt je compleet te negeren. De frustratie stijgt – en misschien ook de twijfel: Wat doe ik verkeerd?

Als adem- en lifecoach werk ik dagelijks met ouders die worstelen met dit gevoel. En als moeder van twee volwassen kinderen weet ik: dit overkomt echt iedereen. Maar er is goed nieuws: opvoeden hoeft geen uitputtingsslag te zijn. Door ademhaling, bewust ouderschap en verbinding centraal te stellen, ontstaat er meer rust – in jou én je gezin.

1. Ademhaling: de basis voor rust in het gezin. Ademhaling is je anker. Als jij dagelijks een moment neemt om bewust te ademen, zakt je stresslevel. En een rustige ouder betekent een rustiger kind. 

Probeer dit eens: adem 4 tellen in, houd 4 tellen vast, adem 4 tellen uit en houd weer 4 tellen vast. Herhaal dit 3 minuten per dag.

2. Eerst verbinding, dan correctie.Oogcontact, op ooghoogte gaan zitten, even écht contact maken. Dat is de sleutel. “Eerst connectie, dan correctie” maakt dat je kind zich gezien voelt. En pas dan komt je boodschap binnen.

3. Korte, duidelijke en kalme communicatie. Kinderen (ja, ook pubers) zitten niet te wachten op een preek. Door vanuit rust te reageren (dankzij je ademhaling!), kun je in korte en duidelijke zinnen zeggen wat nodig is – zonder herhaling of stemverheffing.

Rustige ademhaling = rustige stem = duidelijke grenzen.

4. Grenzen stellen begint bij jezelf. Kinderen voelen haarfijn aan of jij je eigen grenzen kent. Ademwerk helpt je oude blokkades los te laten, zodat jij kunt voelen: dit is mijn ‘nee’. En die grens communiceer je dan met helderheid én liefde.

5. Zeg vaker JA (ook als je nee bedoelt). ‘Nee’ roept weerstand op. Maar een zachte JA – met een duidelijke boodschap – werkt verbindend: “Ja, ik snap dat je dat graag wil… en toch doen we het nu anders.” Zo voelt je kind zich gehoord én blijft jouw grens overeind.

6. Gebruik humor – het breekt weerstand. Een gek stemmetje, een grapje, samen lachen: het haalt de spanning eruit. Humor opent de deur naar samenwerking en lucht het moment op.

Opvoeden mag ook licht en speels zijn.

Tot slot: opvoeden als gezamenlijke reis. Opvoeden is geen checklist. Het is een reis vol leermomenten – voor je kind én voor jou. Wees mild als het even misgaat. Adem. Lach. Verbind. En weet: je hoeft het niet perfect te doen, alleen maar bewust.

 

Scroll naar boven